zaterdag 2 maart 2019

Vegan taco-linzenburger


Wie denkt dat een veganistische burger niet heerlijk kan, zit er toch wel redelijk naast. Met het beleg tussen je broodje kan je uiteraard oneindig variëren. Ik heb er simpelweg ingrediënten tussen gelegd die ik zelf erg lekker vind. De nieuwe groentebroodjes van AH zijn een enorm leuk & kleurrijk alternatief voor een pistolet. Bovendien zijn ze in een mum van tijd afgebakken.


Wat heb je nodig voor 1 burger?
  • 1 pistolet of groentebroodje (paprika of spinazie past er het best bij)
  • zonnebloempasta
  • 2 à 3 schijfjes gebakken aubergine
  • een plakje Violife kaas
  • 1 taco-linzenburger
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • enkele zongedroogde tomaatjes of paprika's


Wat heb je nodig voor 4 taco-linzenburgers?
  • 265 gr gekookte linzen (of 1 blik)
  • 1 ui
  • 1 kleine pastinaak
  • 1 rode paprika
  • 50 gr pistachenoten
  • 1 teentje look
  • 2 el tacokruiden
  • snuifje zout
  • snuifje cayennepeper
  • olijfolie
  • 25 gr rijsteiwit (of havermout)


Hoe bereid je het? 
  1. Giet het blik linzen uit in een vergiet en laat er water over stromen tot het stopt met schuimen of weeg dezelfde hoeveelheid gekookte linzen af. Linzen mag je zonder ze te laten weken koken, dus ook dit gaat vrij snel. De kooktijd is daarnaast erg kort in vergelijking met andere peulvruchten (20 à 30 min.).
  2. Schil de pastinaak. Snijd het teentje look, de ui, de rode paprika & de pastinaak in kleine stukjes en roerbak dit alles in een pan met een scheutje olijfolie tot de groenten gaar zijn.
  3. Doe vervolgens de gebakken groenten, de linzen, de pistachenoten en de kruiden samen in de blender en mix tot alles redelijk fijn is. Als je linzen uit blik gebruikt, hoef je niet per se nog een snuifje zout toe te voegen. Hier werd namelijk voor de bewaring al zout aan toegevoegd.
  4. Doe het mengsel in een kom en kneed er met je handen het rijsteiwit en/of de havermout doorheen. Je kan meer rijsteiwit en/of havermout toevoegen als je drogere burgers wenst.
  5. Maak van het beslag 4 burgers. Je kan hiervoor de tip van Lisa Stel gebruiken (plastic folie in een deksel leggen en daar je beslag in duwen).
  6. Leg de burgers op een bord of schaal en zet ze vervolgens 10 min. in de ijskast zodat ze een beetje kunnen opstijven.
  7. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
  8. Haal de burgers uit de plastic folie en leg ze op een rubberen ovenmat of bakpapier. Bak ze in 35 à 40 min. goudbruin.
  9. Terwijl de burgers bakken heb je tijd om enkele plakjes aubergine te bereiden.
  10. Snijd 2 à 3 schijfjes aubergine van ongeveer 1 cm dik met een keukenmes. Doe er meteen wat zout op om verkleuring te voorkomen (langs beide kanten).
  11. Bak ze in een grill- of antikleefpan langs beide kanten enkele min. met een scheutje olijfolie tot ze lichtbruin kleuren.
  12. Als de burgers en de aubergine klaar zijn, kan je je pistolet of groentebroodje beleggen. Begin met een laagje zonnebloempasta. Daarbovenop komen achtereenvolgens de schijfjes aubergine (tip: doe er wat zwarte peper op!), een plakje Violife kaas, een taco-linzenburger, enkele blaadjes verse basilicum en wat zongedroogde tomaatjes of paprika's.
Tip: Snijd de zongedroogde tomaatjes of de gedroogde paprika voordat je ze op het broodje legt in kleine stukjes of reepjes. Zo heb je geen onaangename grote stukken op je burger liggen die je niet doorgebeten krijgt.

Bij mij thuis vielen de tacoburgers alvast enorm in de smaak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten