zondag 13 januari 2019

'Gezonde' veganaise met rijstolie & geurloos kokosvet

Veganaise zal nooit echt iets gezond worden, vooral niet als je er een grote portie van neemt. Maar als je de mijne met mate gebruikt, zou ik het toch als 'gezond' beschouwen omdat ze enkel bestaat uit gezonde vetten. Naar mijn mening lijkt de smaak van deze veganaise bovendien het meest op die van mayonaise van de recepten die ik al geprobeerd heb. De dikte heeft bovendien - zeker na een tijdje in de ijskast te staan - erg veel weg van mayo. Het nadeel aan deze saus is dat je ze bv. beter niet rechtstreeks op warme frietjes doet. Waarom? De kokosolie smelt door de warmte waardoor je veganaise plots erg vloeibaar wordt. Als je de saus in een apart potje doet en je frietjes erin dopt, ben je het smelten voor. Wanneer je de veganaise gewoon op een koude salade doet, zal je hier geen last van ondervinden. Veel werk kost het eigenlijk niet om deze vegan saus te bereiden, dus ik raad aan om geen super grote portie in één keer te maken. Erg lang is ze niet houdbaar aangezien er vers citroensap in zit. Het is het beste om de veganaise binnen een week te verwerken.



Wat heb je nodig voor  +/- 4 vrij grote porties?
  • 60 gr ontgeurd kokosvet (zacht op kamertemperatuur)
  • 65 ml rijstolie
  • 50 ml rijstmelk
  • iets minder dan 1/2 tl agavesiroop
  • +/- 1/2 el appelazijn
  • +/- 2 tl grove mosterd 
  • snuf peper & zout
  • enkele druppels vers citroensap

  • een staafmixer
  • een hoge ( & liefst nogal kleine) mixkom


Hoe bereid je het?
  1. Doe het ontgeurd kokosvet samen met de rijstolie & de rijstmelk in de hoge mixkom. Mix met de staafmixer het geheel tot een egale massa. 
  2. Voeg achtereenvolgens de overige ingrediënten (in de volgorde van de ingrediëntenlijst) toe waarna je iedere keer opnieuw even mixt en proeft. Op deze ingrediënten kan ik geen exacte hoeveelheid plakken aangezien deze afhankelijk zijn van je eigen smaak. Voeg de druppels citroensap pas helemaal op het einde toe. Dit zorgt voor frisheid in de veganaise, maar te veel hiervan verpest de smaak. Wees hier dus voorzichtig mee!
  3. Mix de ingrediënten tot de structuur ongeveer is zoals die van mayonaise.
  4. Bewaar de veganaise in een luchtdichte pot voor maximum +/- één week.

Veel succes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten